Ainutlaatuinen perinnearkisto kaikkien ulottuvilla

Tarinoiden Inari - äänitearkisto on valtakunnallisesti ainutlaatuinen suullinen perinnearkisto paitsi sisältönsä myös käytettävyytensä puolesta, sillä arkisto on tietoverkkojen kautta vapaasti kuunneltavissa missä tahansa. Äänitearkiston pääteemoja ovat elinkeinoihin, savotoihin, matkailu- ja sotahistoriaan, jälleenrakennukseen ja tiestörakentamiseen liittyvä tietous. Mukana on myös henkilötarinoita ihmisistä, jotka ovat tapojensa ja toimiensa vuoksi jääneet ihmisten mieliin. Tarinoiden sisältö on sopivasti faktaa ja fiktiota ja niissä on yllätyksellisyyttä, huumoria ja elämänkirjoa laidasta laitaan. Arkistossa on myös valokuvia, videoita ja tekstimuotoisia kertomuksia.

Paikallista työtä

Äänitearkisto on inarilaisten voimannäyte. Perinnearkisto sisältää kirjaston vuosina 2010-2015 ja Inarin kunnan kulttuuritoimen 1970-luvulla teettämien haastattelujen lisäksi Riutulan kyläyhdistyksen sekä yksittäisten henkilöiden tekemiä haastatteluja. Äänitearkiston perustamisesta, kehittämisestä ja säilyttämisestä vastaa kunnan kirjastotoimi.

Monikäyttöinen aineisto

Suullinen kertomaperine on arvokas lisä Inarin kunnan tunnetuksi tekemisessä, ihmisten identiteetin rakentamisessa ja matkailuelinkeinon edistämisessä. Aineistoa voidaan hyödyntää myös kotiseutuopetuksessa ja erilaisissa tapahtumissa.

Tarinat helposti saatavilla

Tarinoita voi kuunnella kirjautumalla osoitteeseen http://www.tarinoideninari.fi tai https://finna.fi. Responsiivisia verkkosivuja on helppo käyttää myös mobiililaitteella. Kätevä karttasovellus johdattaa tarinat tapahtuma-alueille.